
Zdrowe produkty żywnościowe - jak z ich pomocą wspomagać organizm?
Złe nawyki żywieniowe i nieodpowiednia dieta mogą być przyczyną bardzo wielu poważnych schorzeń i przykrych dolegliwości. Od tego, co nakładamy na swój talerz, zależy bardzo wiele. Nie ma jednej recepty na zdrowe odżywianie, gdyż powinno być ono dopasowane do indywidualnego zapotrzebowania każdego człowieka. Są jednak pewne produkty spożywcze, po które może sięgnąć każdy z nas. Oto kilka z nich.
Na co może pomóc imbir?
To jest gatunek rośliny, która posiada nieocenione dla zdrowia właściwości lecznicze. Należy go używać, kiedy borykasz się ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Posiada również właściwości poprawiające samopoczucie przy symptomach choroby lokomocyjnej. Genialnie sprawdza się również przy wspieraniu leczenia różnych przeziębień albo grypy. Imbir pomaga złagodzić również bolesne miesiączkowanie! Można go wykorzystać na wiele sposobów. Jako dodatek do potraw, jako napar albo likier. Nasza propozycja to zalać plastry obranego imbiru gorącą wodą, do przestudzonego wywaru dołożyć łyżkę miodu i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Spożywaj taki napój codziennie, a na pewno zobaczysz pozytywne rezultaty!
Czy siemię lniane wspiera trawienie?
Posiada stosunkowo dużo oleju i związków śluzowych. Znajduje się w nim także białko, kwasy organiczne, enzymy, minerały, a szczególnie zadowalająca ilość błonnika pokarmowego. Siemię lniane można zdecydowanie opisać mianem superfood. Wykorzystanie siemienia lnianego zdecydowanie jest pomocne przy zrzucaniu wagi, zaparciach, a także duszącym kaszlu. Te malutkie ciemne i specyficzne ziarenka mają też właściwości zapobiegające nowotworom. Polecamy więc spożywać siemię regularnie!
Czy kurkuma pomaga zapobiegać pojawieniu się niektórych chorób?
Jest przyprawą, którą wykorzystuje się od wielu lat. Stanowi ona bazę dużej części azjatyckich dań. Poza oryginalnym smakiem nie można nie wziąć pod uwagę jej właściwości prozdrowotnych. Używanie kurkumy stymuluje funkcjonowanie systemu immunologicznego. Jest ona również korzystna w zapobieganiu nowotworom. Doskonale wspomaga układ pokarmowy i stabilizuje jego działanie. Ma wyraźne działanie przeciwzapalne. Jest efektywną bronią w walce z grzybicą oraz infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Kurkumę powinny spożywać osoby, które mają problem z zapaleniem zatok. Przyprawa wspaniale przyspiesza proces rozrzedzania śluzu, więc znacznie jest je udrożnić.
Czy czosnek pomaga na infekcje i krążenie?
Właściwości zdrowotne czosnku wynikają z obecnych w nim związków organicznych pochodzących z siarki. Składniki aktywne obecne w czosnku to głównie: allicyna, ajoen, siarczek diallilu, disiarczek diallilu. W czosnku zidentyfikowano także obecność wielu związków z grupy polifenoli, między innymi: rutyna, pirogalol i kwas beta-rezorcylowy. W czosnku znajdują się także liczne witaminy oraz składniki mineralne — magnez, fosfor, żelazo, wapń. Warto podkreślić, że jedzenie czosnku przyczynia się do poprawy odporności, ale także do złagodzenia zakrzepicy żylnej oraz choroby miażdżycowej.
Komentarze
Wacław Szczepański
Dzisiaj lepszy dostęp mamy do fastfoodów niż do zdrowych produktów niestety.