
7 najbardziej interesujących książek kulinarnych ostatnich lat.
Książki kucharskie mogą być ciekawą propozycją dla osób, które pragną nauczyć się gotować. Znajdziemy w nich metody na to, jak przygotowywać posiłki nie tylko smaczne, lecz przede wszystkim wartościowe. W pozycjach znajdziemy dania w wersji wege i inne, które są równie inspirujące! Przedstawione tytuły zostały wydane w ostatnim czasie i stanowią bardzo dobre źródło wiedzy, szczególnie dla początkujących miłośników kuchni z różnych stron świata.
Wege. Łatwe i smaczne dania dla każdego autorstwa Jamie Oliver
Jeden z najsłynniejszych kucharzy oraz popularyzator zdrowego oraz odpowiedzialnego żywienia, tym razem koncentruje się na potrawach bez mięsa. Jamie Oliver stawia na potrawy nieskomplikowane, ale rozmaite, do których zapożyczał inspiracje z całego świata. Ta książka może przekonać niejedną osobę do włączenia większej ilości warzyw do diety lub kompletnego przejścia na dietę wege. Polecamy!
Jadłonomia po polsku autorstwa Marty Dymek
Znowu bez mięsa, tym razem w opcji wegańskiej. Jadłonomia to już trzecia książka pisarki, która ukazuje dla Polaków magię diety tylko roślinnej. Potrawy zadziwiają bogactwem smaku i aromatu oraz mogą z powodzeniem mieć zastosowanie jako zamienniki typowych, popularnych potraw. Książka ma sześć działów, które odpowiadają porom roku (wraz z przedzimiem oraz przedwiosną), dzięki czemu da się wykorzystać produkty sezonowe do dowolnego dania, od śniadań aż po kolację i deser.
Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy autorstwa Malwiny Bareła
Bento to japońskie pudełko z jedzeniem na wynos, które właściwie dobrane jest apetyczne, zdrowe oraz różnorodne. Kolejny raz poznajemy olbrzymie możliwości bento. Można je przygotować bardzo szybko, zastosować resztki z lodówki i mieć idealne posiłki na cały dzień zawsze pod ręką! Malwina Bareła przekonuje, że lunchbox może cieszyć kubki smakowe oraz oczy, nie potrzebując znacznych nakładów finansowych. Potrawy są inspirowane nie tylko Azją, skąd wywodzi się bento, ale również kuchnią międzynarodową oraz pozwala wykorzystać lokalne, sezonowe składniki.
Portugalia do zjedzenia autorstwa Bartka Kieżuna
Kulinarna wędrówka naokoło świata zaprowadziła Bartka Kieżuna i jego czytelników na zachód Europy, do Portugalii. Nie jest to sztuka kulinarna porządnie znana Polakom, w związku z tym, tym bardziej interesująca jest ta książka. Poza przepisami na znakomite, tradycyjne dania, książka obejmuje niemało pożytecznych rad oraz opowieści. Z pewnością wielu czytelników nie tylko nabierze ochotę na portugalskie potrawy, ale dodatkowo chęć na wyprawę do tego pięknego państwa.
Naturalnie i zdrowo – Sarah Britton
Następna wegetariańska książka? Tak! Cały kulinarny świat powoli skłania się ku rezygnacji z konsumpcji mięsa – jest to zdrowy oraz ekologiczny kierunek. W tej pozycji, w której znajdziemy 100 inspirujących receptur z użyciem ziaren, warzyw i owoców. Składniki do dań są łatwo dostępne, a sporządzanie potraw nie nastręcza ogromnych trudności. Możliwości jest sporo, przepisy dotyczą przystawek, sałatek, zup oraz dań głównych, oraz dodatków.
Prosto – YotamOttolenghi
Obszerny wybór przepisów, w których każdy znajdzie dla siebie coś pysznego, bez względu na upodobania. Ta książka to zbiór przyjemnych i atrakcyjnych przepisów, które stanowczo należałoby przetestować! Autor stawia na to, aby każde z jego dań wymagało minimalną ilość wysiłku, a jedzenie było po prostu zachwycające.
Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata – Paola Gavin
Różnorodna, obfitująca w interesujące połączenia smaków i aromatów kuchnia żydowska, świetnie sprawdza się u wegetarian. Z racji tego, że kuchnia koszerna nie pozwala na łączenie poniektórych składników, duża część jej przepisów opiera się tylko na składnikach wegetariańskich. W książce znajdują się receptury na dania główne, w tym jednogarnkowe, a także gulasze warzywne, słone wypieki, sałatki oraz sporo innych potraw.
Komentarze
Brak komentarzy